Constantin Ionescu, directorul general al Institutului de Fizica Pamantului - Cuvant de bun venit laConferinta de incheiera a proiectului DACEA

Am deosebita placere de a ura un calduros bun venit tuturor participantilor la Conferinta de inchidere a proiectului Danube - Sistem de alerta in caz de cutremure pentru regiunea transfrontaliera Romania – Bulgaria (DACEA, proiect care s-a desfasurat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria, 2007-2013.

 De asemenea, doresc sa-mi exprim satisfactia fata de prezenta reprezentantilor ministerelor, agentiilor, mass media si ai altor intitutii interesate de activitatea Institutului National de C&D pentru Fizica Pamantului cat si de proiectele pe care le are in derulare.

 Totodata, as dori sa multumesc colegilor din Europa si SUA (Frideman Wenzel - Profesor la Universitatea din Karlsruhe si Richard Allen – Director of the UC Berkeley Seismological Laboratory) care ne-au transmis cuvinte incurajatoare privind Sistemul de Alarmare Seismica dezvoltat in Romania.

 Doresc sa le multumesc partenerilor la proiect Institutul National de Geofizica, Geodezie si Geografie din Sofia, IGSU prin ISU – Oltenia Dolj, Asociatia Municipalitatiilor Dunarene si Fundatiei pentru Democratie, Cultura si Libertate -Filiala Calarasi pentru buna cooperare din perioada desfasurarii proiectului. Dar sa nu uitam si contractorii nostrii care au participat cot la cot cu personalul proiectului la implementare.

 Studierea cutremurelor vrancene adanci dar si a celor de suprafata a inceput din anul 1892, a trecut prin diferite faze cand inregistrarea cutremurelor se facea pe hartie afumata, hartie fotografica, hartie normala, iar incepand cu anul 2002 s-a trecut la solutia digitala, fapt care a facut posibila inceperea cercetarilor pentru realizarea unui sistem de alarmare seismica.

 S-au incercat diverse solutii de prelucrare a semnalului si de gasire a unor solutii cat mai bune privind algoritmul matematic de analiza dar si cautarea unor solutii de transmitere a informatiei prin mijloace fiabile si sigure, lucru care a fost posibil datorita colaborarii institutului cu Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS).

 Cum seismele din Vrancea nu afecteaza numai Romania ci si o buna parte a Europei, putem spune ca Sistemul de Alarmare Seismica este unul transational si ar putea aduce beneficii multiple privind protejarea populatiei si a instalatiilor periculoase (chimice, transport gaz, transport calatori CFR, lifturi, etc) astfel incat ar reduce cheltuielile si hazardul seismic.

 De mentionat faptul ca dupa cutremurul major din 04 martie 1977, cea mai mare parte a deceselor s-a datorat exploziilor, asfixierii cu gaz metan si nerespectarii normelor minimale de comportament la cutremur.

 Deci, EDUCATIA si CUNOASTEREA ne pot proteja VIATA.

 Nu as dori sa inchei fara a multumi, inca o data, distinsilor nostri oaspeti pentru amabilitatea de a raspunde invitatiei noastre si sa declar deschise lucrarile conferintei de astazi. Sunt convins ca la finalul acestei conferinte vom avea o perspectiva mult mai ampla asupra pericolului care ne asteapta in cazul unui cutremur major astfel incat fiecare dintre noi trebuie sa faca ceva pentru evaluarea si reducerea riscului seismic.

 Va multumesc.

Informaţii în completare

Numar de vizitatori unici
Visits Counter
Unique Visitors