Despre proiect

Sistemul Transfrontalier de Alerta in caz de Curtemur  (DACEA) este un proiect care va imbunatati capacitatea populatiei de a preveni si administra efectele cutremurelor.

Regiunea transfrontaliera romano-bulgara este afectata in mod semnificativ de cutremurele care se produc in ambele tari: pe de o parte, zona seismica Vrancea, Romania cu evenimente la adancime medie (3 şocuri/secol cu magnitudine peste 7), pe de alta parte – seismicitate crustala in nordul Bulgariei (Shabla, Dulovo, Gorna Orjahovitza).

Interesul pentru sursa Vrancea de cutremure in implementarea unui sistem de alerta timpurie tine de faptul ca (1)seismele din Vrancea domina nivelul de hazard seismic in cea mai mare parte a zonei transfrontaliere (cu exceptia sudului Dobrogei) si (2)datorita distantei mari fata de epicentru sunt cateva zeci de secunde pentru a reactiona pana la sosirea undei periculoase.

Dezvoltarea acestui sistem pentru obiective civile si industriale situate in zona dunareana, tinand cont de sursele de seismicitate de la sud de Dunare este de mare interes pentru a combate pierderile generate de cutremure. Cu atat mai mult cu cat estimarile pentru anii urmatori indica o probabilitate inalta de producere a unui cutremur major, care ar putea afecta regiunea avuta in vedere.

“Se va construi un sistem de alerta timpurie, care ar putea fi practicabil si pentru alte tipuri de dezastre naturale. Acesta va proteja populatia de pe ambele maluri ale Dunarii, - si include aici scolile, spitalele, centralele nucleare, - in timp real, in cazul producerii unui cutremur cu efect catastrofal in regiunea Vrancea, cu magnitudinea de 7,1 pe Richter, a spus profesorul Gheorghe Marmureanu, managerul general al proiectului DACEA curand dupa semnarea contractului de finantare, la sediul Secretariatului tehnic comun al Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 din Calarasi.

Proiectul acesta este unic in aceasta parte a lumii. El utilizeaza rezultatele partii romane, ale Institutului pentru Fizica Pamantului pentru realizare a acestei alertari in maximum 4 secunde si jumatate”. 

Proiectul DACEA va oferi  cadrul pentru cooperare administratiei locale cu institutele de cercetare din Romania si Bulgaria pentru a asigura servicii mai bune cetatenilor din ambele tari in caz de dezastru provocat de cutremure.

Informaţii în completare

Numar de vizitatori unici
Visits Counter
Unique Visitors