ESNET - un proiect european la Marea Neagra coordonat de INFP

La un an de la incheierea perioadei de implementare a proiectului DACEA, Institutul National pentru Fizica Pamantului duce la bun sfarsit un proiect international in care a coordonat o echipa din 4 tari: ESNET - Black Sea Safety Network.


Proiectul ESNET se incheie cu rezultate masurabile clare si cu perspective deschise pentru colaborari bi- si multilaterale in proiecte viitoare. ESNET – proiectul Black Sea Earthquake Safety Network – derulat prin programul european „Black Sea 2007-2013” isi confirma denumirea: a creat o retea care sporeste gradul de securitate in caz de cutremur in 4 tari riverane Marii Negre: Republica Moldova, Romania – partenerul lider al proiectului, Bulgaria si Turcia. 

ESNET are 2 rezultate pe care le puteti accesa imediat: este vorba de portalul proiectului, pe care il gasiti la www.blacksea-esnet.eu  sau la www.esnet.infp.ro . Directorul general al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), dr.ing.Constantin Ionescu, ne-a spus despre avantajele pe care le au utilizatorii portalului, la lansarea acestuia la Chisinau, in septembrie 2013: “Datele de pe site sunt utile specialistilor pentru realizarea de shake maps, pentru harti de distributie a intensitatilor pe teritoriul national (atat la noi, cat si in Bulgaria si Moldova), dar si pentru calculul vulnerabilitatii cladirilor in regiunea de granita sau in zona de contact a teritoriului Romaniei cu Marea Neagra sau cu alte zone limitrofe”. “ESNET este un proiect care integreaza informatiile obtinute din alte proiecte, cum ar fi sistemul de alarmare seismica, creat in cadrul proiectului DACEA (un proiect Romania-Bulgaria), va integra si informatiile pe care institutul le are acum privind alertarea la tsunami sau sistemul de alertare in Marea Neagra (proiectul GeoMarine Hazard), cat si informatiile privind pagubele in cazul unui cutremur produs in zona Vrancea sau in zona de sud a Romaniei, cand se produce un cutremur la Shabla, in Bulgaria”, a explicat dr.Constantin Ionescu utilitatea proiectului pentru cititorul roman al portalului, subliniind si faptul ca proiectul ESNET a dus la cresterea capacitatii de monitorizare si de transmitere a informatiei catre utilizator, pentru institutiile din Romania, Moldova, Turcia. 

Portalul este accesibil in 4 limbi – engleza, romana, bulgara si turca. Datele furnizate provin de la statiile seismice ale retelei virtuale de monitorizare ESNET, puse la dispozitie de participantii la proiect. Specialistii implicati in proiectul ESNET au pus bazele unei platforme de colaborare pe termen lung, care vizeaza actiuni de preventie, monitorizare si interventie in caz de cutremur major. Portalul are o zona dedicata specialistilor, accesibila pe baza de inregistrare, care ofera informatii mai complexe referitoare la parametrii de vulnerabilitate seismica calculati pentru un anumit eveniment sau acceleratiile solului. Pe harta pot fi incarcate diferite ‘layere' GIS continand informatii despre localizarea statiilor seismice ESNET, falii seismice, parametri de vulnerabilitate etc.” 
In spatele acestui portal se afla know-how-ul dezvoltat de INFP pentru reteaua de alerta timpurie pentru cutremurele de profunzime din Vrancea si datele puse la dispozitie de toate tarile participante la proiect. Asa s-a construit in zona Marii Negre prima retea seismica virtuala, despre care ne-a vorbit dr. Dragos Tataru, de la INFP, asistent manager al proiectului ESNET: „Retelele seismice nationale (ale celor 4 tari participante la proiect – n.red.) sunt la un nivel de dezvoltare extrem de important si, de aceea, cele mai bune statii au fost alese pentru a alcatui reteaua virtuala ESNET. Localizarile realizate cu aceasta retea virtuala, intocmite si operate de catre participantii din cadrul Institutului National pentru Fizica Pamantului din Romania, sunt disponibile si afisate in modulul de seismicitate al portalului ESNET”. 

Proiectul ESNET va avea rezultate si dupa incheierea sa oficiala, ne-a spus directorul general al proiectului, dr. ing. Florin-Stefan Balan: in cadrul proiectului s-au incheiat acorduri cu 24 de institutii interesate in reducerea riscului seismic in bazinul Marii Negre (incluzand, in Romania, institutii ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Dobrogea” din judetul Constanta, Institutia Prefectului Constanta sau „Crucea Rosie” din aceatsa zona). Un instrument care va functiona mai departe este e-group-ul – dezvoltat ca instrument de comunicare al membrilor ESNET. Nu este nevoie de explicatii pentru utilitatea sistemului de monitorizare comuna si alertare timpurie la cutremur pentru zona bazinului Marii Negre. In acest scop se preia de la INFP din Romania semnalul sistemului EWS, care poate fi afisat pe PC sau smart-phone. La un cutremur de peste 6,5 grade pe Richter se primeste si o alerta. De un real folos sunt si sesiunile de instruire pentru interventie in caz de urgenta, realizate pe baza unei curricule dezvoltate special, in cadrul acestui proiect, ca si filmele si volumul proiectului – utile atat specialistilor, cat si, mai larg, populatiei din cele 4 tari participante la proiect. 

ESNET – Black Sea Earthquake Safety Network - este un proiect derulat in cadrul Programului „Black Sea 2007-2013”, finantat de UE pentru participarea in comun a tarilor membre si ne-membre UE - finantat prin Instrumentul European pentru Vecinatate si Parteneriat si Instrumentul de Asistenta Pre-aderare. Proiectul ESNET este coordonat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului din Romania, care are alaturi inca 3 parteneri: Institutul pentru Geologie si Seismologie al Academiei de Stiinte din Republica Moldova, Institutul pentru Geofizica, Geodezie si Geografie al Academiei de Stiinte din Bulgaria si Fundatia Semiluna Albastra pentru Ajutor si Dezvoltare din Turcia.

Informaţii în completare

Numar de vizitatori unici
Visits Counter
Unique Visitors