DACEA - un an de functionare si testare

Este primul sistem operational de alarmare seismica din Europa, al treilea din lume dupa Japonia si Mexic si primul sistem dedicat cutremurelor intermediare. Un an de functionare si de testare intr-o perioada cu activitate seismica normala. Sistemul nu a produs alarme false, dar a trimis alerte catre utilizatori la urmatoarele cutremure:

 06 Octombrie 2013, Ml=5.5 grade Richter
 23 Ianuarie 2014 , Ml= 4.7 grade Richter

SETAREA SITEMULUI DE ALARMARE SUB PRAGUL DE 4.5 grade RICHTER poate produce alarme false, actiune ce poate genera panica sau intreruperea unor procese tehnologice a caror costuri de punere in functiune sunt mari. Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) recomanda alarmarea instalatiilor numai pentru cutremure cu magnitudine mai mare de 5.5 grade Richter.

INTRODUCERE

Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului a coordonat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 proiectul "DACEA - Sistem de alerta in caz de cutremure pentru regiunea transfrontaliera Romania – Bulgaria", proiect care are ca obiectiv principal prevenirea dezastrelor provocate de cutremure produse in regiunea Vrancea si zonele seismogene din nordul Bulgariei prin dezvoltarea unui sistem integrat de alarmare timpurie, dezvoltarea unei retele de monitorizare si informare a autoritatiilor in vederea cresterii capacitatii de interventie a institutiilor locale/ unitatilor de interventie pentru situatii de urgenta pentru o actiune comuna in cazul unor cutremure majore.
In cadrul proiectului "DACEA - Sistem de alerta in caz de cutremure pentru regiunea transfrontaliera Romania – Bulgaria " au fost instalate 16 statii seismice in zona de interes a proiectului, 8 dintre ele fiind instalate pe teritoriul Romaniei in locatiile: Punghina (PUNG), Vladila (VLAD), Bailesti (BAIL), Copaceanca (COPA), Lehliu (LEHL) si Rasa (RASA) si 8 pe teritoiul Bulgariei la: Belogradchik (BLKB), Loznitsa (LOZB), Razgrad (RAZG), Sabla (SHAB), Balgarevo (KALB), Pleven (PLVB), Kubrat (KUBB) si Elena (ELND). Cele 16 statii seismice includ atat senzorii seismici cat si echipamentele de achizitie si transmisie de date.
In paralel au fost instalate 16 echipamente la inspectoratele pentru situatii de urgenta din Romania si Bulgaria, astfel: 7 echipamente in Romania, la: Constanta (CTISU), Calarasi (CLISU), Giurgiu (GRISU), Teleorman (TRISU), Dolj (DJISU), Olt (OTISU) si Mehedinti (MHISU) si 9 echipamente in Bulgaria, la: Montana (MNNAM), Vidin (PLVAM), Veliko Tarnovo (VETAM), Ruse (RUSAM), Belene (RAZAM), Dobrich (DOBAM), Kozlodui (KOZAM), Kozlodui 2 (KOZN) si Silistra (SILAM).
Harta eligibilitate CBC

Zona de granita dintre Romania si Bulgaria este afectata de cutremurele produse in ambele tari: pe de o parte, cutremurele produse in zona seismica Vrancea, cu evenimente la adancimi intermediare (3 socuri / secol cu o magnitudine mai mare de 7), si, pe de alta parte, seismicitatea crustala inregistrata in partea de nord a Bulgariei (Shabla, Dulovo, Gorna Orjahovitza). Interesul deosebit pentru sursa din zona Vrancea privind implementarea unui sistem de alarmare timpurie este reprezentat de: (1) la cutremurele din zona Vrancea predomina nivelul de hazard seismic pentru cea mai mare partea a zonei de granita cu Dunarea (exceptand zona Dobrogea) si (2) datorita distantei epicentrale mari, exista o perioada de zeci de secunde (timp de actiune) pana cand unda seismica devastatoare ajunge in zona respectiva.
In momentul de fata, in Romania este instalat un sistem de alarmare creat, in principal, pentru a alerta obiectivele importante din zona municipiului Bucuresti. Acest sistem de alertare timpurie a fost dezvoltat pentru a asigura un timp de alertare de 25 – 35 de secunde pentru instalatiile din Bucuresti, in cazul producerii unor cutremure cu magnitudine mai mare de 6,5.
Algoritmul de detectie pentru cutremurele intermediare vrancene este bazat pe calculul magnitudinii folosind datele miscarii puternice a solului, o evaluare rapida si o relatie de scalare intre acceleratia maxima a undei P masurata in zona epicentrala si amplitudinea cea mai mare a miscarii solului inregistrata in Bucuresti sau in alte orase din zona eligibila. Pentru a reduce pagubele cauzate de cutremure, este foarte importanta utilizarea unei tehnologi de alertare actualizate.

Sistem de alarmare

Sistem de alarmare pentru zona transfrontaliera

O activitate foarte importantă a constat în dezvoltarea unei aplicatii software pentru generarea instrumentelor ce vor fi utilizate in cadrul unitatilor pentru situatii de urgenta atat in Romania cat si in Bulgaria. Informarea reprezinta punctul cheie in managementul dezastrelor, iar sistemul de comunicare este una dintre componentele cele mai importante.
Inainte si dupa producerea unui cutremur puternic, Sistemul Rapid de Alarmare in caz de Cutremur va genera un semnal de alarma, o harta de alertare (AlertMap), va emite un buletin cu parametrii cutremurului, o harta a miscarilor puternice (ShakeMap) si o estimare a pierderilor.
Distributia

ShakeMap – Distributia intensitatilor
Distributia acceleratiilor

Harta dinamica

Hartă dinamică a estimărilor privind vulnerabilitatea clădirilor, pentru un scenariu similar cutremurului din 1986.

Informatii pagube cutremur

Toate aceste informatii sunt generate la Centrele de Date din cadrul Institutului National de Cercetare dezvoltare pentru Fizica Pamantului din Magurele (Romania) si Institutul National de Geofizica, Geodezie si Geografie din Sofia (Bulgaria) si transmise catre autoritati. Comunicatia de date se realizeaza prin intermediul sistemelor de comunicatie guvernamentala in Romania si cu ajutorul sistemelor private in Bulgaria.

Fluxul de date

Fluxul de date pentru sistemul de analiza si comunicatie a datelor

Institutul National pentru Fizica Pamantului a coordonat proiectul de dezvoltare a sistemului de avertizare seismică in cazul producerii unui cutremur major, pentru municipalitatile locale, protectia civilă si facilitatile periculoase, alaturi de alti 4 parteneri: Institutul National de Geofizica, Geodezie si Geografie (Sofia, Bulgaria), Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Oltenia" al judetului Dolj (Romania), Asociatia Municipalitatilor Dunarene „DANUBE" (Bulgaria) si Fundatia pentru Democratie, Cultura si Libertate din Calarasi (Romania).

Observatie
INCD Fizica Pamantului a dezvolatat in cadrul proiectului "DACEA - Sistem de alerta in caz de cutremure pentru regiunea transfrontaliera Romania – Bulgaria " un serviciu care poate fi extins pentru instalatii ce pot afecta populatia.
Aplicatii posibile in Romania ale REWS
Industrie
Combinate chimice, instalatii periculoase, fabrici, constructii
•Izolarea sistemelor, oprire sau trecere in stare de siguranta
•Reducerea pagubelor si salvarea cheltuielilor de refacere
Transport
Metrou, tren, aeroporturi, poduri, autostrazi
•Incetinire si oprire
Utilitati
Transport electric, transport gaz, transport apa
•Izolare, oprire sau actionare rapida, reducea pagubelor colaterale
Protectie personal
Scoli, birouri, locuinte
•Comanda si atentionare inaintea miscarii
•Oprire instalatii gaz, electricitate si evacuare (numai la cladiri cu parter)

Utilizatori actuali
Sistemul a fost instalat la inspectoratele de urgenta din România (7 din zona eligibila a proiectului plus ISU Tulcea) si Bulgaria ( 9 inspectorate pentru situatii de urgenta din zona eligibila a proiectului) situate de-a lungul Dunarii.
Sistemul este instalat la Centrala Nucleara de la Kozlodui din Bulgaria, Centrul operational pentru situatii de urgenta al Guvernului Romaniei, Centrul Operational al Armatei Romaniei, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta – MAI, Barajul Vidraru, Barajul Bicaz, ICSI Rm Valcea.
Sunt comenzi ferme pentru instalare la INFLPR pentru Laserul CETAL, Reactorul de Cercetare Pitesti, CNE Cernavoda.

Cum procedam pentru blocarea instalatiilor periculoare la cutremure majore.

Ne adresam INCDFP pentru instalarea sistemului prin descrierea cat mai detaliata a instalatiei pe care dorim sa o blocam. INCDFP va furniza o solutie tehnica pentru instalare si costurile necesare instalarii si o oferta pentru intretinerea si monitorizarea echipamentelor instalate.

Echipa de implementare

 

Informaţii în completare

Numar de vizitatori unici
Visits Counter
Unique Visitors