Cutremurul din California: nu dispun de sistem de alerta timpurie (WSJ)
- Detalii
- Publicat în Luni, 25 August 2014 12:05
Titlul apartine cotidianului Wall Street Journal. Cutremurul de 6,0 grade pe Richter, care s-a produs pe coasta de est a SUA, in regiunea San Francisco duminica la 2,30 noaptea, ora locala a produs cele mai mari daune in zona viticola Napa, la nord de epicentrul cutremurului.
Conform datelor de presa, au fost avariate cateva cladiri istorice, cateva sosele s-au ondulat si s-a pierdut mult vin – principalul produs al regiunii. Cutremurul este cel mai mare in ultimii 25 de ani. Seismul precedent s-a produs in 1989 si a avut o magnitudine de 6,9. Guvernatorul statului California, Jerry Brown a decretat stare de necesitate si a ordonat tuturor institutiilor statului cu atributiuni in asemenea situatii sa intre in actiune. Au fost stinse incendiile care au curpins cateva case mobile, au fost temporar inchise pentru verificari sau reparatii soselele, s-a refacut alimentarea cu curent electric pentru 69.000 de gospodarii si se repara conducte de apa sau canalizare.
Din punctul de vedere al seismologilor, cutremurul a implicat falia Napa West, despre care nu exista date privind implicarea intr-un cutremur de o asemenea magnitudine de cand exista masuratori seismologice in aceasta zona, adica de la 1900. WSJ l-a intervievat video pe seismologul David Oppenheimer de la US Geological Survey, aflat la Menlo Park, California si dat fiind ca , la acea ora, interviul a fost facut de corespondentul asiatic al WSJ, Deborah Can, aceasta a amintit ca sistemele de alerta timpurie de care dispun Japonia si Chile si-au dovedit eficienta si l-a intrebat pe David Oppenheimer daca zona San Francisco are la dispozitie un sistem de acest tip(vezi de la min. 2,30):
D.Oppenheimer: Nu avem un asemenea sistem de early warning. Cred ca ceea ce s-a intamplat in Japonia este ca au avut mai multe cutremure puternice care au i-au trezit pe toti si s-a investit serios intr-un sistem de alerta timpurie.In SUA nu am avut tipul acesta de cutremure catastrofice. Am avut cutremure puternice, in nord. Dar partea instrumentara a ramas in urma. Suntem ca in primele zile ale retelelor telefonului marinaresc. Avem instrumente seismologice bune in zona metropolitana San Francisco, in zona golfului, dar cand iesim din zona asta avem infrastructura seismologica prea putina si cam inceata. Avem in functiune un sistem Beta, care da rezultate satisfacatoare pentru cutremurele din apropiere, dar consideram ca nu avem baza de aparatura necesara pentru a-l folosi intraga suprafata la nivelul statului. Pentru ca daca am face-o, ati fi dezamagiti si lucrurile nu ar functiona asa cum se asteapta oamenii.
Intrebat de corespondentul asiatic al WSJ Deborah Can daca sistemele de early warning merita sa fie implementate David Oppenheimer a raspuns :
D.Oppenheimer: Alerta pentru zona San Francisco Bay pentru un cutremur provenit din aceasta zona ar fi cu foarte putin timp inainte, este vorba de cateva secunde – pina la 10 secunde, in functie de locul producerii cutremurului. In acest caz nu poate fi vorba decat de reactie automata – vorbim de lifturi care sa opreasca la cel mai apropiat etaj si sa deschida usile, vorbim de deschiderea automata a usilor la statiile de pompieri. Unde cred ca ar merita din plin acest sistem este pentru trenuletele rapide din zona golfului, care se deplaseaza cu viteza de pina la 70 de mile pe ora (aprox.112 km/h). Pentru fiecare secunda in plus de avertizare pe care le-o dam noi, pot sa incetineasca trenul cu 3 mile pe ora. La un avans de 10 secunde de avertizare, pot incetini trenul cu 30 de mile pe ora (aprox.48km/h). Cred ca fie si daca putem preveni deraierea unui singur tren si putem salva vieti in trenul aglomerat – merita implementat sistemul.
Vezi vidointerviul din WSJ aici: http://live.wsj.com/video/are-chinese-fighter-pilots-going-rogue/138B9F85-0AA8-435D-BDC6-D94F88664477.html?mod=WSJ_hpp_mpvidcar_3#!0061D6CF-69A6-4557-BEFD-98C5EB78A2B6