Sistemul Radar NASA monitorizeaza Valea Napa, California, dupa cutremur

Cercetatorii NASA intentioneaza sa efectueze o verificare aeriana a modificarilor aparute in falile din Valea Napa din California de Nord in urma cutremurului din 24 august 2014, folosind un sistem radar sofisticat dezvoltat de Laboratorul motoarelor cu propulsie (Jet Propulsion Laboratory – JPL) din Pasadena, California.

 Cutremurul de 6,0 pe Richter, cu epicentrul in apropierea Vaii Napa a fost cel mai puternic cutremur din zona San Francisco in ultimul sfert de secol. Seismul a produs pagube materiale substantiale. Din fericire – nu si victime omenesti.

O aeronava moficata C-20A va decola de la Centrul de zbor Armstrong, apartinand de NASA, purtand un vehicul aerian fara pilot, dotat cu radar (USAVSAR – conform abreviaturii din engleza). Drona urmeaza sa efectueze o colectare de date din 5 ore de zbor, pe data de 29 august.

Datele colectate urmeaza sa fie comparate cu date anterioare, provenind de la zboruri ale unor drone in aceeasi zona, pentru a putea detecta modificari eventual aparute ale faliilor. Drona poate determina modificari de mai putin de un centimetru in linia faliilor, zburand la o inaltime de aproape 12 000 de metri.

Site-ul NASA il citeaza pe Randal Albertson, director adjunct al Programului Stiintific Aerian NASA de la Centrul de zboruri Armstrong spunand ca datele care vor fi colectate vor fi studiate impreuna cu datele anterioare pentru a ajunge la o mai buna intelegere a evolutiilor faliilor din California de Nord, a posibilelor influente asupra secetei si a nivelului mai coborat al panzei freatice, ca si asupra sistemului de diguri din delta californiana de la est de zona San Francisco Bay.

Managerul proiectului JPL UAVSAR, Yunling Lou a explicat avantajul culegerii neintarziate a datelor: se poate distinge intre efectele produse de cutremur si cele ale deformarilor seismice rezultate din after-shock-uri; rezultatele obtinute pot fi folositoare altor institutii in evaluarea efectelor produse si vor fi utile Departamentului de Resurse Acvatice pentru evaluarea starii apeductului din North Bay si a modificarilor din solurile moi din zona deltei. 

 

 

Informaţii în completare

Numar de vizitatori unici
Visits Counter
Unique Visitors