Pledoarie pentru sistemul de alerta timpurie dupa cutremurul de la Napa

Cutremurul de 6.0 pe scara Richter, inregistrat pe 24 august in valea Napa, California a readus in discutie problema necesitatii instalarii si a utilizarii posibilitatilor oferite de un sistem de alerta timpurie pentru cutremure. Un asemenea sistem exista in zona de vest a Statelor Unite ale Americii, dar este inca in testare (vezi si postarea noastra Cutremurul din California: nu dispun de sistem de alerta timpurie ). Conform publicatiei GeekWired, acest sistem, denumit ShakeAlert a functionat cu succes, alertand destinatarii conectati cu 10 secunde inainte ca unda de soc a cutremurului sa fie resimtita in zona San Francisco Bay.

In argumentatia de sustinere a utilitatii unui sistem de alerta timpurie in zona de vest a SUA adesea se citeaza unul sau mai multe exemple ale unor sisteme de acest tip care sunt folosite in alte tari cu cutremure puternice relativ frecvente: Japonia, Mexic, Taiwan, Turcia si Italia. De observat ca se face distinctia intre doua destinatii principale ale unui asemenea sistem: activarea unor sisteme de inchidere sau alerta pentru anumite activitati, de la inchiderea unor activitati industriale sau prevenirea salilor de operatii, avertizare in transporturi aeriene si pe cai ferate, - pe de o parte; pe de alta parte – utilitatea alertarii populatiei.

In privinta alertarii populatiei opinia comuna, indiferent de sursa, este ca este necesara o pregatire a populatiei pentru primirea acestei informatii. John Vidale, de la centrul Pacific Northwest Seismic Network al Universitatii Washington din Seattle, citat de GeekWire aduce ca argument ca japonezii si mexicanii considera necesar sa fie preveniti de iminenta unui cutremur major prin sistemul de alerta timpurie.

Vidale are 3 argumente majore pentru utilitatea folosirii unui sistem de alerta timpurie pentru cutremur major:

Evitarea pierderii de vieti omenesti. Oamenii aflati in locuri expuse se pot proteja sau pot fi protejati. Fie ca este vorba de persoane aflate in masina pe o estacada sau intr-un loc expus alunecarii d eteren, fie ca este vorba de tehnicieni intr-o macara sau doar pe o scara. Sau de calatorii intr-un tren de mare viteza care poate fi incetinit sau oprit, sau pasagerii unui avion care poate evita aterizarea sau decolarea. Oamenii se pot feri din locuri cu pericol de incendiu sau pot preveni aparitia incendiilor. Parintii au timp sa-si protejeze copiii.

Pierderea de echipamente costisitoare – cum ar fi un combinat chimic, o fabrica de chip-uri, sau retelele de alimentare cu gaze sau curent electric (inclusiv transformatoarele sau compresoarele).

Linistea sufleteasca a omului. Omul modern prefera sa stie ca urmeaza zgomotele si scuturatura puternice specifice cutremurului, vor sa stie ca urmeaza ceva dificil. Daca este posibil sa stie mai devreme, prefera sa stie.


 

Informaţii în completare

Numar de vizitatori unici
Visits Counter
Unique Visitors