Acasa
Sistemul de alarmare la cutremur major functioneaza de 2 ani
- Detalii
- Publicat în Luni, 02 Martie 2015 22:11
Se implinesc 2 ani de utilizare a sistemului de avertizare la cutremur puternic in zona transfrontaliera romano-bulgara – rezultat al implementarii proiectului DACEA, realizat in cadrul Programului de Cooperare Trasnfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013. Dr.ing. Constantin Ionescu , directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, - institutia care a condus proiectul, - vorbeste despre evolutia utilizarii acestui sistem, inca extrem de rar in lume.
Citeşte mai departe: Sistemul de alarmare la cutremur major functioneaza de 2 ani
Atentie! Extrem de util! Vital! Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta deruleaza o campanie de informare si pregatire a populatiei pentru situatii de cutremur major.
- Detalii
- Publicat în Luni, 26 Ianuarie 2015 12:53
Intrati pe site-ul: www.nutremurlacutremur.ro. Este o lectura sau o vizionare obligatorie, dar nu pentru ca te obliga cineva, ci pentru ca tine de bunul simt si responsabilitatea fiecaruia. Te ajuta sa te pregatesti/antrenezi psihologic pentru un cutremur puternic pe care, in Romania fiind, il traim cel putin 1-2 ori in viata. Faptul ca stii ce se intampla si vei sti cum sa reactionezi corect iti poate salva viata si te poate ajuta sa salvezi o multime de vieti in jur.
Pledoarie pentru sistemul de alerta timpurie dupa cutremurul de la Napa
- Detalii
- Publicat în Vineri, 03 Octombrie 2014 18:17
Cutremurul de 6.0 pe scara Richter, inregistrat pe 24 august in valea Napa, California a readus in discutie problema necesitatii instalarii si a utilizarii posibilitatilor oferite de un sistem de alerta timpurie pentru cutremure. Un asemenea sistem exista in zona de vest a Statelor Unite ale Americii, dar este inca in testare (vezi si postarea noastra Cutremurul din California: nu dispun de sistem de alerta timpurie ). Conform publicatiei GeekWired, acest sistem, denumit ShakeAlert a functionat cu succes, alertand destinatarii conectati cu 10 secunde inainte ca unda de soc a cutremurului sa fie resimtita in zona San Francisco Bay.
Citeşte mai departe: Pledoarie pentru sistemul de alerta timpurie dupa cutremurul de la Napa
Sistemul Radar NASA monitorizeaza Valea Napa, California, dupa cutremur
- Detalii
- Publicat în Joi, 28 August 2014 06:31
Cercetatorii NASA intentioneaza sa efectueze o verificare aeriana a modificarilor aparute in falile din Valea Napa din California de Nord in urma cutremurului din 24 august 2014, folosind un sistem radar sofisticat dezvoltat de Laboratorul motoarelor cu propulsie (Jet Propulsion Laboratory – JPL) din Pasadena, California.
Citeşte mai departe: Sistemul Radar NASA monitorizeaza Valea Napa, California, dupa cutremur
Cutremurul din California: nu dispun de sistem de alerta timpurie (WSJ)
- Detalii
- Publicat în Luni, 25 August 2014 12:05
Titlul apartine cotidianului Wall Street Journal. Cutremurul de 6,0 grade pe Richter, care s-a produs pe coasta de est a SUA, in regiunea San Francisco duminica la 2,30 noaptea, ora locala a produs cele mai mari daune in zona viticola Napa, la nord de epicentrul cutremurului.
Citeşte mai departe: Cutremurul din California: nu dispun de sistem de alerta timpurie (WSJ)
Studenti clujeni castiga concursul de cladiri rezistente la cutremur
- Detalii
- Publicat în Marți, 12 August 2014 22:29
Un grup de studenți clujeni a obținut locul I la cel mai mare concurs internațional de clădiri rezistente la seisme, cu o machetă de 29 de etaje, numită "Seventh Peak", care reprezintă o clădire de birouri care ar putea rezista celor mai mari cutremure înregistrate până acum și care ar putea fi funcțională în Anchorage, cel mai mare oraș din Alaska. - See more at: Monitorulcj
DACEA - un an de functionare si testare
- Detalii
- Publicat în Vineri, 30 Mai 2014 07:59
Este primul sistem operational de alarmare seismica din Europa, al treilea din lume dupa Japonia si Mexic si primul sistem dedicat cutremurelor intermediare. Un an de functionare si de testare intr-o perioada cu activitate seismica normala. Sistemul nu a produs alarme false, dar a trimis alerte catre utilizatori la urmatoarele cutremure:
06 Octombrie 2013, Ml=5.5 grade Richter
23 Ianuarie 2014 , Ml= 4.7 grade Richter
Citeşte mai departe: DACEA - un an de functionare si testare
ESNET - un proiect european la Marea Neagra coordonat de INFP
- Detalii
- Publicat în Sâmbătă, 26 Aprilie 2014 12:54
La un an de la incheierea perioadei de implementare a proiectului DACEA, Institutul National pentru Fizica Pamantului duce la bun sfarsit un proiect international in care a coordonat o echipa din 4 tari: ESNET - Black Sea Safety Network.
Citeşte mai departe: ESNET - un proiect european la Marea Neagra coordonat de INFP
Puteti urmari inregistrarea Conferintei finale a Proiectului DACEA
- Detalii
- Publicat în Duminică, 10 Februarie 2013 21:39
Inregistrarea transmisiei Conferintei finale a Proiectului DACEA, desfasurata pe 8 februarie 2013 la sediul partenerului principal - Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului poate fi urmarita urmand acest link: http://www.fabricadebani.ro/targuri.aspx?sid=238.
Mai jos regasiti lista vorbitorilor
Citeşte mai departe: Puteti urmari inregistrarea Conferintei finale a Proiectului DACEA
Constantin Ionescu, directorul general al Institutului de Fizica Pamantului - Cuvant de bun venit laConferinta de incheiera a proiectului DACEA
- Detalii
- Publicat în Vineri, 08 Februarie 2013 15:39
Am deosebita placere de a ura un calduros bun venit tuturor participantilor la Conferinta de inchidere a proiectului Danube - Sistem de alerta in caz de cutremure pentru regiunea transfrontaliera Romania – Bulgaria (DACEA, proiect care s-a desfasurat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria, 2007-2013.
De asemenea, doresc sa-mi exprim satisfactia fata de prezenta reprezentantilor ministerelor, agentiilor, mass media si ai altor intitutii interesate de activitatea Institutului National de C&D pentru Fizica Pamantului cat si de proiectele pe care le are in derulare.
Totodata, as dori sa multumesc colegilor din Europa si SUA (Frideman Wenzel - Profesor la Universitatea din Karlsruhe si Richard Allen – Director of the UC Berkeley Seismological Laboratory) care ne-au transmis cuvinte incurajatoare privind Sistemul de Alarmare Seismica dezvoltat in Romania.
Doresc sa le multumesc partenerilor la proiect Institutul National de Geofizica, Geodezie si Geografie din Sofia, IGSU prin ISU – Oltenia Dolj, Asociatia Municipalitatiilor Dunarene si Fundatiei pentru Democratie, Cultura si Libertate -Filiala Calarasi pentru buna cooperare din perioada desfasurarii proiectului. Dar sa nu uitam si contractorii nostrii care au participat cot la cot cu personalul proiectului la implementare.
Studierea cutremurelor vrancene adanci dar si a celor de suprafata a inceput din anul 1892, a trecut prin diferite faze cand inregistrarea cutremurelor se facea pe hartie afumata, hartie fotografica, hartie normala, iar incepand cu anul 2002 s-a trecut la solutia digitala, fapt care a facut posibila inceperea cercetarilor pentru realizarea unui sistem de alarmare seismica.
S-au incercat diverse solutii de prelucrare a semnalului si de gasire a unor solutii cat mai bune privind algoritmul matematic de analiza dar si cautarea unor solutii de transmitere a informatiei prin mijloace fiabile si sigure, lucru care a fost posibil datorita colaborarii institutului cu Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS).
Cum seismele din Vrancea nu afecteaza numai Romania ci si o buna parte a Europei, putem spune ca Sistemul de Alarmare Seismica este unul transational si ar putea aduce beneficii multiple privind protejarea populatiei si a instalatiilor periculoase (chimice, transport gaz, transport calatori CFR, lifturi, etc) astfel incat ar reduce cheltuielile si hazardul seismic.
De mentionat faptul ca dupa cutremurul major din 04 martie 1977, cea mai mare parte a deceselor s-a datorat exploziilor, asfixierii cu gaz metan si nerespectarii normelor minimale de comportament la cutremur.
Deci, EDUCATIA si CUNOASTEREA ne pot proteja VIATA.
Nu as dori sa inchei fara a multumi, inca o data, distinsilor nostri oaspeti pentru amabilitatea de a raspunde invitatiei noastre si sa declar deschise lucrarile conferintei de astazi. Sunt convins ca la finalul acestei conferinte vom avea o perspectiva mult mai ampla asupra pericolului care ne asteapta in cazul unui cutremur major astfel incat fiecare dintre noi trebuie sa faca ceva pentru evaluarea si reducerea riscului seismic.
Va multumesc.